Hyvät innovaatiotaidot ovat olleet merkittävä osa liike- ja työmaailmaa jo useiden vuosien ajan. Innovointi onkin nähty keinona menestyä tulevaisuudessa sekä yksilönä että organisaationa. Aikojen muuttuessa ja kehittyessä juuri ne, jotka osaavat innovoida, voivat jatkaa tarinaansa. Tällä tapaa voisimme myös ymmärtää, että innovatiivisuudelle tulisi luoda merkittävämpää roolia myös kasvatus- ja opetusalalla.
Innovatiiviset opettajat
Opetuksen innovatiivisuudella viitataan sellaiseen opetukseen, jossa keskitytään opiskelijalähtöiseen pedagogiikkaan, oppimisprosessin laajentamiseen sekä tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämiseen. Opettajalta vaaditaankin työssään innovatiivisuutta. Sellaiset taidot, kuten yhteisöllinen oppiminen, opettajan ja oppilaan välinen vuorovaikutus, oppilaiden yksilöllisten oppimistapojen huomioiminen sekä opettajan oma pedagoginen ammattitaito ovat asioita, joita opettajalta haetaan.
Opettajalla on käsissään valtavan suuri vastuu kansan sivistämisessä. Tästä syystä heiltä vaaditaan innovatiivisuutta ajan pyörteissä mukana pysyäkseen. Opettajien onkin löydettävä alati uusia tapoja ja keinoja oppia sekä ymmärtää, millä tavalla kukin hänen oppilaistaan parhaalla tavalla oppii.
Innovatiivisuus ja tietotekniikka
Opettajien saama koulutus liittyy tänä päivänä pitkälti myös opetuksen innovatiivisuuteen. Opetushallinto on painottanut, että tietotekniikan käyttö on työvälineenä merkittävä, sillä se edistää oppimistavoitteiden saavuttamista ja koulutuksen kehittämistä. On myös tärkeää, että opettaja osaa hyödyntää tietotekniikkaa opetuksessa tavalla, joka edistää nimenomaan oppilaan oppimista.
Opetuksen innovatiivisuus määrittelee voimakkaasti sitä, millä tavalla 2020-luvun taitoja kouluissa opitaan. Perinteisten aineiden rinnalle ovat nousseet yhä nuorempien oppilaiden ICT-taidot sekä yhteiskunnan digitalisaatio, jotka omalta osaltaan ovat vaikuttaneet siihen, että opettajien on löydettävä opetuksessaan yhä innovatiivisempia keinoja.
Samalla nopeasti kehittyvä ja muuttuva digitalisaatio tuo mukanaan haasteita, jotka voivat jarruttaa yksittäisten opettajien innovatiivisuutta opetuksessa. Se, mikä toimi eilen, ei välttämättä toimi enää tänään. Lisäksi on huomioitava, että tarkan ja yhteisen päämäärän puuttuessa vastuu on usein opettajan käsissä siitä päättämiseksi, millä tavalla innovatiivisuus tulee ilmi opetuksessa.
Innovaatiotaidot ovat keskeisessä asemassa myös aktiivisessa oppimisessa. Aktiivisessa oppimisessa opettaja ei ole ainoa äänessä, vaan oppija osallistuu opiskeluun tavalla tai toisella. Aktiivinen oppiminen ei kuitenkaan sulje ulkopuolelle perinteisiä oppitunteja, vaan tarjoaa oppijoille mahdollisuuksia analysoida, arvioida, tehdä omia johtopäätöksiä sekä kysyä. Innovatiivisten opetusmenetelmien keskipisteessä ovatkin opettajan taidot ja kyvyt johtaa oppijoita kohti kriittisempää ja itsenäisempää ajattelua sekä elinikäistä oppimista.