OPS-välitunti viikko 13: yhteenveto harrastustoimintaan liittyvästä keskustelusta

Katso OPS-välituntilähetyksen tallenne (vk 13)

Viikolla 13 keskustelimme oppimisen kaikkiallisuuden tunnistamisesta ja tunnustamisesta, erityisesti suhteessa koulutyöhön ja harrastustoimintaan. OPS-välituntilähetyksessä oli vieraana Tampereen kaupungin perusopetuksen hallinnon suunnittelijana ja Harrastava iltapäivä (HIP) –toiminnan koordinaattorina toimiva Leena Tiainen.

Tiainen uskoo ja toivoo, että kerhotoimintaa ja sen mahdollisuuksia opettaa ja syventää tietotaitoa tullaan huomioimaan ja hyödyntämään koulujen toimintakulttuureissa jatkuvasti kasvavassa määrin. Perusopetuksen piirissä oleville oppilaille suunnatun HIP-toiminnan kautta järjestetään maksuttomia iltapäiväkerhoja. Myös aamukerhoja ovat olleet kokeilussa ja ensi syksynä aloitetaan muutamalla koululla kerhotoiminnan kokeilu myös keskellä päivää joustavan koulupäivän hengessä.

Kerhotoiminnan kautta voidaan myös osaltaan edesauttaa koulun ovien avautumista sitä ympäröivään yhteiskuntaan. HIP-toiminnan osalta noin puolet ohjaajista ovat opettajia, puolet kolmannen sektorin edustajia.

Niin opettajilta, oppilailta kuin huoltajiltakin saatu palaute on ollut positiivista. Koulupäivän yhteydessä tapahtuva harrastaminen mahdollistaa runsaamman vapaa-ajan iltaisin perheen parissa, Kerhotoiminta tarjoaa myös  lapsille ja nuorille mahdollisuuden  tutustua paremmin koulutovereihinsa. Tämä luo osaltaan turvallista ilmapiiriä ja yhteishenkeä koulun oppilaiden välille, mikä edesauttaa osaltaan koulussa viihtymistä ja oppimista.

Seuraavan OPS-välitunnin aihe

Viikolla 14 keskustelemme oppivien ryhmien mahdollisuuksista. Torstaina 3.4. klo 14.00-14.15 OPS-välituntilähetyksen vieraina Interaktiivinen opetus ja oppiminen –hankkeen johtaja, Jyväskylän yliopiston vararehtori Helena Rasku-Puttonen sekä hankeessa mukana ollut opettaja, opettajankoulutuksen lehtori Emma Kostiainen ja hankkeessa mukana olevia opiskelijoita ja opettajia tutkinut Päivikki Jääskelä. Seuraa lähetystä: https://otavanopisto.adobeconnect.com/ops

Keskusteluun voi osallistua myös
Facebookin Oppimisen tulevaisuus -ryhmässä
Twitterissä tunnisteella #OPSvälitunti
Google+:n Oppimisen tulevaisuus -yhteisössä
eDelfoin paneelissa

OPS-hautomot mukana ITK:ssa

Viikolla 15 pidämme taukoa OPS-välituntilähetyksistä. Tällöin toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi Tulevaisuus ja oppimisen muotoilu -työpajaan ITK:ssa keskiviikkona 9.4 klo 10-17. OPS-hautomoiden, Helsingin yliopiston Koulu Kaikkialla -hankkeen sekä eOppimiskeskuksen Opus -hankkeen yhteistyönä toteutettavan työpajan kouluttajina toimivat Anne Rongas, Olli Vesterinen, Laura Salo, Tiina Airaksinen, Aki Luostarinen sekä Iida-Maria Peltomaa. Työpaja on maksuton.

Ilmoittautumiset 31.1.2014 mennessä: http://www.itk.fi/2014/ohjelma/workshop/591

Lisätietoja: http://oppimisenmuotoilu.wikispaces.com
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>