OPS-välitunti viikko 14: Ryhmäoppiminen

Väite
Vuonna 2017 merkittävä osa kouluoppimisesta tapahtuu oppivissa ryhmissä, joiden kokoonpano on suhteellisen pysyvä.

Selite
Ryhmät kootaan suunnitelmallisesti niin, että niissä esiintyy toisiaan täydentäviä lahjakkuuksia ja temperamentteja. Ryhmien pysyvyys mahdollistaa sen, että oppilaat oppivat kehittämään yhteispeli- ja ongelmanratkaisutaitojaan sekä kykyään käsitellä ristiriitoja. He oppivat arvioimaan yhdessä erilaisia ratkaisumahdollisuuksia ja neuvottelemaan ratkaisuehdotuksista sekä toimimaan yhtä aikaa itsensä ja ryhmän parhaaksi.

”Yhteistyö ja monenlainen vuorovaikutus ovat oppilaan kasvua, oppimista ja sivistymistä tukevia tekijöitä, joita tietoisesti kehitetään. Työskentely yhdessä toisten kanssa ohjaa oppijaa tunnistamaan oman erityislaatunsa ja kohtaamaan erilaisuutta.” (OPS-perusteluonnos)

”Suomi tarvitsee luovia ongelmanratkaisijoita, joiden osaaminen perustuu vahvaan tietotaitoon, verkostoitumiseen ja kykyyn toimia yhdessä. Tällaista osaamista tulee rakentaa saumattomasti eri koulutusasteilla.” Tällaisiin havaintoihin on tultu Jyväskylän yliopiston Interaktiivinen opetus ja oppiminen -hankkeessa. ”Opiskelijoille vuorovaikutteinen opetus muun muassa mahdollisti nyky-yhteiskunnassa tarpeellisen yhteisen tiedonrakentamisen. Osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet kursseilla helpottuivat. Myös oppimistuloksien paranemisesta saatiin viitteitä. Opettajille vuorovaikutus toi mukanaan keskinäistä arvostusta ja vertaistukea”, kertoo hankkeen johtaja, vararehtori Helena Rasku-Puttonen Jyväskylän yliopistosta.

OPS-välituntilähetys

Torstaina 3.4. klo 14.00-14.15 OPS-välituntilähetyksen vieraina Interaktiivinen opetus ja oppiminen –hankkeen johtaja, Jyväskylän yliopiston vararehtori Helena Rasku-Puttonen sekä hankeessa mukana ollut opettaja, opettajankoulutuksen lehtori Emma Kostiainen ja hankkeessa mukana olevia opiskelijoita ja opettajia tutkinut Päivikki Jääskelä. Seuraa lähetystä: https://otavanopisto.adobeconnect.com/ops

Keskusteluun voi osallistua myös
Facebookin Oppimisen tulevaisuus -ryhmässä
Twitterissä tunnisteella #OPSvälitunti
Google+:n Oppimisen tulevaisuus -yhteisössä
eDelfoin paneelissahttps://otavanopisto.adobeconnect.com/ops 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>