OPS-välitunti viikko 20: yhteenveto arvoihin liittyvästä keskustelusta

Katso OPS-välituntilähetyksen tallenne (vk 20)

Opetussuunnitelman perusteluonnoksissa todetaan, että ”Perusopetus kehittää oppilaiden kykyä ymmärtää arvoja ja rakentaa omaa arvopohjaansa.”. Myös viikon vieraana ollut tulevaisuudentutkija Anita Rubin korostaa arvopohjan merkitystä lapsen ja nuoren identiteetin rakentumiselle. Rubin muistuttaa, että samalla on kuitenkin huomioitava tässä ajassa tuotetun tiedon määrä koskien sekä yksittäisiä arvoja että kokonaisia arvojärjestelmiä.  Tiedonvälitykseen liittyvien välineiden, median ja globalisaation kehityksen myötä nuorten onkin yhä vaikeampaa löytää ja rakentaa omaa arvopohjaansa.

Myös koulut monikulttuuristuvat ja arvojen ja kulttuurien monitahoiseen suhteeseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Miten erilaisista lähtökohdista tulevat toimijat saadaan rakentamaan yhteinen arvopohja, johon sitoutua? Rubinin mukaan rakennustyöhön tarvitaan kaikkia toimijoita, niin opettajia, oppilaita kuin kotiväkeäkin. Kommunikaation ja dialogin laadulla on suuri merkitys, jotta saadaan aikaan kokonaisuuksia, jotka kaikki osapuolet voivat hyväksyä.

Oleellista on myös arvojen ja toimintakulttuurin yhteys. Mitä nuorempi oppija on kyseessä, sitä selkeämmin arvot täytyy tuoda esille arjen toiminnan ja käytännön tasolla, erilaisissa tilanteissa tehtävien valintojen kautta. Arjen tiimellyksessä syntyy luonnollisesti tilanteita, joissa omat henkilökohtaiset arvot saattavat olla ristiriidassa kouluyhteisön arvojen kanssa. Rubin muistuttaakin, että myös se on arvoratkaisu, kumpaa arvopohjaa näissä tilanteissa päättää noudattaa.

Tulevan viikon OPS-välitunti

Viikolla 21 keskustelemme oppimisen vapaudesta. Torstaina 22.5. klo 14.00-14.15 OPS-välituntihaastattelussa Feeniks-koulun Marko Koskinen.

Seuraa lähetystä: https://otavanopisto.adobeconnect.com/ops

Osallistu keskusteluihin:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>