OPS-välitunti viikko 42: Osaamisen arviointi

Väite
Vuonna 2017 yleissivistävässä perusopetuksessa arvioidaan tulevaisuuden edellyttämää laaja-alaista osaamista samassa laajuudessa kuin oppiainekohtaisia sisältötavoitteita.

Selite
Monimutkaisessa maailmassa tarvitaan tukku avaintaitoja, joita on määritelty monessa tulevaisuusohjelmassa. EU on laatinut elinikäisen oppimisen avaintaitojen listan ja OECD oman listansa tulevaisuudessa tarvittavasta osaamisesta. Yhdysvalloissa oppimisen tulevaisuutta puolestaan valloittaa virallisjärjestelmän ulkopuolella kehitetty 21st Century Learning Initiative -ohjelma.

Yhteistä kaikille näille on huomion kiinnittäminen osaamisiin, tai pikemminkin osaamisvalmiuksiin, siihen, millaiset asioiden hoitamiseen, tehtävien suorittamiseen tai ongelmien ratkaisemiseen tarvittavat asenteet, tiedot ja taidot ihmisellä on ja kykeneekö hän hyödyntämään niitä luovalla, tilanteen vaatimalla ja usein vuorovaikutteisella tavalla.

OECD:n määrittelemät tulevaisuudessa tarvittavat osaamiset jaetaan kolmeen osaamisalueeseen, jotka on sisäänkirjoitettu OPS-luonnokseen. Ensimmäisessä osaamisalueessa painottuvat erilaiset informaatioteknologian välineet ja sosiokulttuuriset tekniikat, toisessa rakentava kanssakäyminen erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien kanssa ja kolmannessa vastuun ottaminen oman elämän suunnittelusta ja omista valinnoista. Jos väite toteutuu, ratkaistavaksi jää se, kuinka kuvatunlaisen osaamisen arvioiminen tulee tapahtumaan.

Osallistu
Kuinka toivottavana ja todennäköisenä pidät väitteen toteutumista? Millä perusteella?

Keskusteluun voi osallistua:
– Facebookin Oppimisen tulevaisuus -ryhmässä
– Twitterissä tunnisteella #OPSvälitunti
– Google+:n Oppimisen tulevaisuus -yhteisössä
– eDelfoin paneelissa

Aihetta käsitellään myös OPSvälitunti-lähetyksessä torstaina 17.10.2013 klo 14.00-14.15. Viikon vieraana on Pekka Peura.
Mukaan kuuntelemaan, kommentoimaan ja keskustelemaan pääset klikkaamalla tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>