OPS-välitunti vk 40: Yhteenveto johtamiseen liittyvästä keskustelusta

OPS-välituntilähetyksen tallenne (3.10.2013)

Viikon 40 OPSvälitunti polkaistiin käyntiin seuraavalla väitteellä: ”Vuoteen 2020 mennessä peruskouluun on valittu ensimmäiset johtajat, joiden johtamiskokemus on muulta kuin opetusalalta.”.

Keskustelu Facebook-ryhmässä Oppimisen tulevaisuus oli vilkasta ja johtajuuteen liittyviä kysymyksiä lähestyttiin useista eri näkökulmista. Suurin osa keskustelijoista piti väitteen toteutumista todennäköisenä. Sen sijaan väitteen toivottavuudesta esitettiin useita erilaisia näkemyksiä perusteluineen.

Yhtä mieltä oltiin siitä, että koulun johdolta edellytetään vahvoja valmiuksia ja monipuolista osaamista. Koulun johtajuus on muuttunut ja muuttumassa yhä vaativammaksi ja monikerroksisemmaksi tehtäväksi. Opetusalan johtamiskoulutukseen toivottiinkin panostettavan ja sitä kehitettävän.

”Johtamiskoulutus (siis opetusalan ihmisten täydennys- tai erikoistumiskoulutuksena) on tarpeen, koska pelkällä opetus- ja elämänkokemuksella ei enää selviä johtajan työssä. Johtajan käytössä olevat resurssit aina vain niukkenevat ja samalla koululle asetetut vaatimukset kasvavat.”

Viikon aikana pohdittiin myös, voisiko esimerkiksi yritysmaailmassa toimivia johtamiskäytänteitä siirtää kouluihin. Torstain OPS-välituntilähetyksessä Jukka Vetoniemi esitti ajatuksen rakennemuutosten mukanaan tuomista mahdollisuuksista valjastaa muilta aloilta vapautuvaa johtajuusosaamista koulumaailman käyttöön. Puheenvuorossaan hän korosti kuitenkin pedagogisen täydennyskoulutuksen merkitystä prosessissa.

Keskusteluissa käsiteltiin myös kasvatuskumppanuuden rinnalle mahdollisesti nousevaa johtamiskumppanuutta, jolloin esimerkiksi hallinnollisen ja pedagogisen johtamisen vastuualueet olisivat jaettavissa kaksille eri harteille. Lisäksi esille nostettiin siirtyminen perinteisestä johtamisesta kohti valmennuspedagogiikan mahdollisuuksia, mikä puolestaan kirvoitti ajatustenvaihtoa koulun johdon roolista vastuunkantajana.

Kiitokset kaikille viikon väitteeseen kantaa ottaneille, keskustelua seuranneille sekä torstain OPSvälkkälähetyksen vieraalle Jukka Vetoniemelle. Ensi viikolla syvennämme tähän mennessä käsiteltyjä väitteitä Teemahautomossa. Seuraavalla viikolla jatkamme jälleen tuttuun tapaan viikon väitteiden parissa ja otamme käsittelyyn arvioinnin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>