Pietarsaaren OPS-hautomo Länsinummen koululla 18.11.2013

Länsinummen koulu Pietarsaaressa vietti 18.11.2013 puolikkaan VES-koulutuspäivän OPS-hautomisen merkeissä. Opettajakunnan yhteisen iltapäivän tavoitteena oli viritellä ajatuksia kohti tulevaisuuden koulua ja toimintakulttuuria.

Iltapäivä aloitettiin rehtorin alustuksella, hautomoesittelyllä sekä kuuntelemalla opetusneuvos Irmeli Halisen videoterveiset opetussuunnitelmatyöhön liittyen. Tämän jälkeen siirryimme unelmakahvilaan, jossa välipalan nauttimisen yhteydessä opettajilla oli mahdollisuus avata ajatuksiaan ja kirjata pöytäliinoihin, millainen olisi heidän unelmiensa koulun toimintakulttuuri. Mitä hyvää he haluaisivat nykyisestä säilyttää, mitä jättää pois ja mitä uutta saada mukaan toimintakulttuuriinsa? Unelmilla kirjaillut liinat jätettiin opettajainhuoneen pöytiin, jotta keskustelua voidaan luontevasti jatkaa myös OPS-hautomotilaisuuden jälkeen. Unelmien koulussa oli monia sekä konkreettisia oppimisympäristön että abstrakteja toimintakulttuurin ja profession elementtejä, joista poimintoja seuraavissa kuvissa.

Kun vatsat olivat täynnä ja mieli avoin, päästiin merkityskellotyöskentelyssä yhdessä etsimään niitä edellytyksiä, joita toimintakulttuurin kehittäminen ja omakohtainen OPS-työ omassa koulussa vaativat. Merkityskellotyöskentelyssä ihmiset pääsivät keskustellen etsimään juuri omalle työyhteisölle merkittäviä edellytyksiä, niin että jokainen yhteisön pääsee osallistumaan keskusteluun. Työskentelyssä esille nousi muun muassa yhteisen arvopohjan määrittämisen merkitys, yhteisön henkinen ja fyysinen valmius sekä asennoituminen muutokseen ja yhteisiin sopimuksiin sitoutuminen. Loppukeskustelussa puhututti se, mikä toimintaamme lopulta ohjaa: näkyvä ja kirjoitettu vai piiloinen ja tiedostamaton? Myös paikallisen ops-työn suhde koulukohtaiseen opsiin herätti keskustelua. Mikä näiden kahden suhde on ja millaiseksi paikallinen ops-yhteistyö muotoutuu?

Päivän ohjelma

12.15-12.25 Rehtorin alustus (Keijo Paananen)
12.25-12.35 Hautomoesittely (I-M Peltomaa)
12.40-13.00 Opetusneuvos Irmeli Halisen ops-terveiset
13.00-13.30 Unelmakahvila
13.30-14.40 Merkityskellotyöskentely tiimeittäin
14.40-15.00 Yhteinen koonti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>