Uuden teknologian käyttöönotto osana opetusta on osiltaan johtanut siihen odotukseen, että oppiminen nopeutuisi, parantuisi ja tehostuisi automaattisesti. Uusi teknologia onkin otettu tärkeäksi osaksi nykyajan opetusta, mukaan lukien älytaulut, tabletit ja tiedostojen ja opetusmateriaalien jakamiseen erikoistuneet verkkoalustat. Samalla tapaa uusia ja entistä tehokkaampia teknologioita kehitetään alituiseen tahtiin.
Teknologian vaikutus oppimiseen
Teknologian lisääminen osaksi opetusta ei automaattisesti johda siihen, että oppilaat oppivat tehokkaammin ja paremmin. Tänä päivänä kouluista valmistuneet opiskelijat eivät siis välttämättä ole yhtään sen fiksumpia kuin vaikkapa 50 vuotta sitten.
Yksi tärkeä syy tähän ilmiöön on ollut se, että teknologiaa on lisätty opetuksessa ilman, että sen etuja oppimisen kannalta olisi tutkittu tarpeeksi. Monet olettavat, että teknologia itsestään parantaa oppimista, mutta samalla unohtavat että, teknologian käyttö osana opetusta tulee suunnitella tarkasti ja pohjautuen opiskelijoiden omiin tapoihin oppia.
Tästä syystä tarkempia tutkimuksia teknologian sisällyttämisestä opiskeluun ei ole niin valtavia määriä, koska yhteiskunta yksinkertaisesti olettaa, että kyseessä on hyvä asia. Samalla monet oppilaitokset kaatuvat siihen virheeseen, missä uusi teknologia halutaan ottaa mahdollisimman nopeasti käyttöön, jolloin oppilaille ja opettajille jää vähemmän aikaa mukauttaa uudet laitteet ja menetelmät omaan opetukseen ja oppimiseen.
Vasta hiljattain tieteiden alalla on viimein alettu tutkia sitä, millä tavalla teknologia vaikuttaa oppimiseen ja siihen liittyviin kognitiivisiin prosesseihin. Vaikka tietoisuus kasvaa hiljalleen, tarvittaisiin alalta vieläkin enemmän tieteellisiä tutkimuksia ja todisteita siitä, millä tavalla teknologia voi hyödyntää oppimista ja opettamista parhaalla mahdollisella tavalla.
Oppiminen tapahtuu edelleen sosiaalisessa ympäristössä
Tieteellisten tutkimusten mukaan oppiminen tapahtuu edelleen parhaiten sosiaalisessa ympäristössä, yhdessä muiden oppijoiden ja opettajan kanssa. Teknologian tarkoituksena ei siis tulisi olla muuttaa tätä sosiaalista ympäristöä tai viedä opettajan tai ohjaajan tärkeyttä opetuksesta pois. Uusi kysymys kuuluukin, millä tavalla saisimme tehtyä uudesta teknologiasta tukiverkoston, joka edistää ja parantaa opiskelijan oppimista?
Samalla on toki kiistämätön tosiasia, että uusi teknologia on sekä kehittänyt että monipuolistanut opetusta. Myös monet oppilaat ja opettajat ovat mukautuneet täydellisesti teknologian uusiin tuuliin opetuksessa. Sitä ei myöskään käy kiistäminen, että tiedon jakaminen ja monien aiheiden opettaminen ja ymmärtäminen on teknologian avulla huomattavasti helpottunut.