• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

ebarometri.fi

  • Etusivu
  • Meistä – Ebarometri.fi

Tulevaisuuden tasa-arvo peruskouluissa

Kuten monet varmasti jo tietävätkin, tasa-arvoisuudella tarkoitetaan kaikkien samanarvoisuutta eli toisin sanoen sitä, että kaikkia ihmisiä tulisi kohdella yhtäläisellä arvolla niin yksilöinä kuin yhteiskunnan jäseninä.

Kouluissa tasa-arvoisuus merkitsee sitä, että kaikki oppilaat ovat sekä opettajan että johdon edessä samassa arvossa taustasta, uskonnosta, etnisyydestä tai kulttuurista riippumatta. Tasa-arvoisella oppimisympäristöllä tarjotaan kaikille oppijoille samat mahdollisuudet ja edellytykset peruskoulun suorittamiseksi.

Mitä tasa-arvoisuus peruskouluissa tarkoittaa tulevaisuudessa?

Suomi kansainvälistyy nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Teknologian kehittyminen on tehnyt välimatkoista entistä pienempiä. Koulujen luokissa eri kulttuureista tulevat ihmiset sekoittuvat ja kielikylvyt ovat yhä yleisempiä. Samalla kansainvälistyminen tuo oppilaitoksille uusia haasteita tasa-arvoisuuden ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

Tasa-arvoinen peruskoulu tarkoittaa sitä, että kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet oppimisen tukeen, yksilöllisiin oppimispolkuihin sekä omia lähtökohtia mukailevaan oppimisprosessiin oppilaan taustasta riippumatta. Suomalaiset peruskoulut ovat Opetushallituksen mukaan onnistuneet tässä tehtävässä suhteellisen hyvin ja tasoittaneet opetuksessa mahdollisuuksiensa mukaan oppilaiden taustoista johtuvia eroja, mutta samalla oppimistulosten erot samassa ryhmässä kasvavat.

Hyvinvointi: Tulevaisuuden peruskoulujen avainasemassa

Perusopetuksen tehtävänä on taata jokaiselle oppilaalle mahdollisuus kasvaa ja kehittyä täyteen potentiaaliinsa. Tulevaisuuden oppilaitoksissa tasa-arvoinen oppimisympäristö tarkoittaa myös sitä, että kaikilla sen jäsenillä on siellä hyvä olla.

Riittävän oppimisprosessin takaamiseksi on tärkeää, että oppimisympäristö tarjoaa hyvinvointia. Hyvinvoinnilla on siis oppimisprosessin kannalta yllättävän tärkeä merkitys. Yleisesti ottaen voidaankin sanoa, että lapsi, joka voi hyvin, oppii ja oppiessaan hän voi puolestaan hyvin. Sen lisäksi, että oppilaat tuntevat olonsa oppimisympäristössä hyväksi, myös opettajien hyvinvoinnista on pidettävä huolta, sillä opettajat ovat opetusalan avainasemassa.

Tasa-arvoisuus ja tätä kautta yleinen hyvinvointi oppimisympäristössä saavat aikaan sen, että kaikki oppilaat pääsevät opetukseen mukaan. Alati kansainvälistyvän yhteiskunnan on taattava, että jokainen oppilas oppii ja tuntee olonsa hyväksi koulussa. Kulttuurierot on osattava ottaa huomioon, mutta samalla opetuksessa on edistettävä uusien oppilaiden integroitumista yhteisöön.

Vaikka katse kannattaa keskittää tulevaisuuteen, sen on myös otettava huomioon nykypäivä. Monet nykyiset ongelmat seuraavat todennäköisesti myös tulevaisuuteen, jos niitä ei oteta huomioon, eikä niitä korjata. Tästä syystä oppilaitosten onkin pidettävä huolta siitä, että oppilaiden väliset oppimiserot kurotaan mahdollisimman hyvin umpeen.

Primary Sidebar

Viimeisimmät artikkelit

  • Ammattikoulujen tulevaisuus
  • Miksi kielten opiskelu on tärkeää?
  • Tulevaisuuden tasa-arvo peruskouluissa
  • Oppiminen on yksilöllistä
  • Koulujen johtamisen tulevaisuus

Copyright ebarometri.fi © 2021

  • Etusivu
  • Meistä – Ebarometri.fi