Uusi suunta elämälle kirjoittamalla uudestaan elämäntarina tästä eteenpäin

Sanan voimaa: Yle:n verkkosivujen kulttuurijuttu kertoo yrittäjä Tarja Kerttulasta, joka on ollut kehittämässä kirjallisuusterapiaa vangeille. Idean ydin on se, että vanki työstää elämäänsää kirjoittamalla. Hän voi kirjoittaa vaikka oman tarinansa, kertoa lapsuudestaan, nuoruudestaan, odotuksistaan ja unelmistaan jne.

Minulle tuli mieleen, että voisiko tätä luovan kirjoittamisen menetelmää hyödyntää myös tulevaisuuksientutkimuksessa esimerkiksi oppimisen ja/tai oman elämän ja siihen liittyvien valintojen ymmärtämisen näkökulmasta. En oikein pidä sanasta ”voimaannuttaminen”, voimaantuminen on ehkä parempi. Vielä vähemmän kannatan ajatusta ”elämänhallinnasta”. Mutta parempiakaan käsitteitä ei ole tarjolla. Oman tarinan hahmottaminen kertomalla se uudella tavalla menneestä nykyisyyteen tämän hetken näkökulmasta katsoen (=syiden ymmärtäminen) ja sitten erityisesti tästä eteenpäin (toiveiden, pelkojen ja tulevaisuudenkuvien avaaminen, erilaisten ulkoa päin tulevien impulssien, vaatimusten, kulttuuristen tapojen ja konventioiden, odotusten jne. vaikutusten ymmärtäminen). Voisiko omalle tarinalleen kirjoittaakin erilaisen jatkon kuin mihin arki ja ympäristön odotukset näyttäisivät sitä johdattavan? Ja voisiko se itsessään jo toimia uudenlaisena motivoijana elämässä eteenpäin, niin vangeilla kuin myös nuorilla, ja miksei myös opettajilla?

Voihan ajatella, että kun se uusi — optimistinen — tarina on jo olemassa, se on jo kerrottuna, se jo itsessään auttaa niissä elämäntilanteissa kun on tehtävä päätöksiä ja valintoja. Sama ideahan on periaatteessa tulevaisuuksientutkimukseen ja ennakointiin liitetyssä strategiatyössä, visioiden rakentamisessa ja skenaariotyöskentelyssäkin. Lähelle tulee tavallaan myös Digital Storytelling, mutta tässä voisi painottaa tulevaisuuteen suuntautuvaa ideointia, oman tarinan kertomista uudelleen tulevaisuuden näkövinkkelitä.

Tästä tarinankerronnasta voisi kehittää tulevaisuuksientutkimukseenkin omaa menetelmää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.