OPS-välitunti vk 39: Yhteenveto oppilaskuntatoimintaan liittyvästä keskustelusta

OPS-välituntilähetyksen tallenne (26.9.2013)

Viikon 39 OPS-välkällä käsittelimme koulujen oppilaskuntatoimintaa.

Mikkelissä sijaitsevan Kalevankankaan yhtenäiskoulun oppilaskunnan hallituksen edustajat kertoivat meille videohaastattelun kautta omia kokemuksiaan ja tuntemuksiaan toiminnastaan. Oppilaat kokivat voineensa vaikuttaa jonkin verran koulunsa asioihin, kuten välituntien viettotapoihin sekä erilaisiin tapahtumiin ja teemapäiviin. Kuitenkin myös turhautumista oppilaskuntatoiminnan vaikuttavuuteen tuotiin esille.

Torstain OPSvälitunnilla vieraili Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n osallisuussuunnittelija Kirsi Uusitalo, jonka mukaan oppilaskuntatoiminnan kehittäminen vaatii muun muassa koulutusta, ohjaajaresursseja sekä asenteellista muutosta. Samaa näkökulmaa heijastelee myös Oppimisen tulevaisuus -ryhmässä esitetty kommentti: ”Kyllä oppilaskunnan ääni tulee varmasti kuulumaan tulevaisuudessa entistä selvemmin. Kyse on kuitenkin ajattelutavan muutoksesta, joka ei aina ole ihan helppoa meille opettajille. Olemme niin tottuneet hoitamaan kaikki nopeasti ja tehokkaasti, tosin ei aina niin oppilaslähtöisesti.”.

Uusitalo nosti esille myös näkemyksen oppilaskuntatoiminnasta osana laajempaa kokonaisuutta. Hänen mukaansa koulun sisäisen vaikuttamisen lisäksi oppilaskuntatoiminta voisi toimia linkkinä esimerkiksi nuorisovaltuustoihin ja muuhun kuntatasoiseen toimintaan. Oppilaskuntatoiminta voisi siis parhaillaan olla osa aitoa lasten ja nuorten äänen kuulemista heitä koskettavissa asioissa.

Ensi viikolla käsittelemme koulun johtamiseen liittyviä kysymyksiä. Tervetuloa mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>